# 'Introduction to Aerosol Technology' Training Workshop

## MGSM Executive Conference Centre NSW 2113

Thursday 30th March 2023



### REGISTRATION & WELCOME COFFEE 08h30 onwards

### Welcome & Housekeeping (15 mins)

09h00 – 09h15

David Cowper,

Product Realisation Manager, Ensign Laboratories

#### Aerosol Formulation: The Basics (40 mins) 9h15-9h55

David Cowper,
Product Realisation Manager, Ensign Laboratories
An overview of the possibilities of the aerosol, the various potential applications and the principles and technologies that lie behind them.

#### COFFEE BREAK 9h55 - 10h15

#### The Regulatory Basics (40 mins) 10h15 - 10h55

Philip Fleming,
Executive Director, Aerosol Association of Australia Inc.
A brief introduction to Australian Standard AS 2278.1, along with an overview of basic labelling and transport requirements.

#### Aerosol Containers: Steel (40 mins)

10h55 – 11h35 To be advised NCI Packaging

How steel (tinplate) aerosol cans are manufactured and decorated, their benefits and performance considerations.

#### Aluminium (40mins)

11h35 - 12h15 Ron Smith,

Aerosols Technical Manager, Jamestrong Packaging
How aluminium aerosol cans are manufactured and decorated, their
benefits and performance considerations.

#### Morning Session Wrap-up (10 mins)

12h15 – 12h25

David Cowper,

Product Realisation Manager, Ensign Laboratories

#### LUNCH 12h30 - 13h30

#### Valves and Actuators (45 mins)

13h30 - 14h15 To be advised

How aerosol valves work and how valve and actuator choice can affect spray performance.

#### Propellants: Types and Applications (40 mins)

14h15 - 14h55

David Slater,

General Manager, Aerosol Supplies Australia

An introduction to the propellants used in aerosol products and their advantages, pressure considerations, and use in formulations.

#### COFFEE BREAK 14h55 - 15h10

#### Aerosol Filling: An Introduction (45 mins)

15h10- 15h55 Paul Sullivan,

Managing Director, DH Industries Ltd UK

An overview of aerosol production - with an especial focus on safety considerations - including filling methods and considerations, crimping, line speeds, gas houses, and tank farms.

## New Developments in Filling Technology and Equipment (40 mins)

15h55 – 16h35

Benjamin Margot,

Chief Customer Officer, Pamasol Willi Mäder AG

An introduction to the latest developments in aerosol filling technology and the implications for aerosol formulators and fillers

#### Closing remarks (10 mins)

16h35 — 16h45 David Cowper,

Product Realisation Manager, Ensign Laboratories

CLOSE: 16h45 [APPROX.]