# 'Introduction to Aerosol Technology' Foundation Course

# MGSM Hotel, Macquarie Park, NSW 2113 Tuesday 31 March 2020



REGISTRATION: from 08h30 (Macquarie Room)
COFFEE: 08h30 onwards (Hotel Foyer)

#### Welcome & Housekeeping (10 mins)

09h00 – 09h10: David Cowper, Product Realisation Manager, Ensign Laboratories

#### What is an Aerosol? (20 mins)

09h10 – 09h30: David Cowper, Product Realisation Manager, Ensign Laboratories

An introduction to the aerosol, its history, and the shape and size of the Australian aerosol market.

## **Propellants: Types and Applications (40 mins)**

09h30 — 10h10: John Lawrence, Founder, Aerosol Supplies Australia

An introduction to the propellants used in aerosol products and their advantages, pressure considerations, and use in formulations.

#### COFFEE BREAK: 10h10 - 10h30 (Hotel Foyer)

#### Formulation Considerations (45 mins)

10h30— 11h15: Lindsay Showyin, Principal, Frentaupe Pty Ltd

Formulation of aerosol products, including emulsion stability and your choice of surfactants and solvent-based sprays and foams.

#### Aerosol Containers: Steel (45 mins)

11h15 – 12h00: Shane Kelly, Key Account Manager & Andrew Bennett, QEST Manager - Glendenning, NCI Packaging

How steel (tinplate) aerosol cans are manufactured and decorated, their benefits and performance considerations.

#### Aerosol Containers: Aluminium (45 mins)

12h00 – 12h45: Ron Smith, Technical Manager - Taree, Jamestrong Packaging

How aluminium aerosol cans are manufactured and decorated, their benefits and performance considerations.

#### Wrap-up of Morning Session (15 mins)

12h45 – 13h00: David Cowper, Product Realisation Manager, Ensign Laboratories **LUNCH:** 13h00- 14h00 (Lounge Bar)

#### Valves and Actuators (45 mins)

14h00 – 14h45: Robert Godwin, Technical Manager, Precision Valve

How valves work and how valve and actuator choice can affect spray performance.

# Production Considerations: Overview (15 mins)

14h45– 15h00: John Drury, Technical Manager, Pax Australia

An overview of aerosol production, including factory layout, and the options to consider, including choosing the appropriate filling method and line speeds etc.

#### Aerosol Filling (40 mins)

15h00– 15h40: Benjamin Margot, Chief Customer Officer, Pamasol Willi Mäder AG (Switzerland)

An <u>in-depth look at filling methods and considerations</u> from the company which has been a pioneer of innovative standards in the aerosol industry for the last 60 years.

#### COFFEE BREAK: 15h40 - 15h55 (Hotel Foyer)

### The Regulatory Basics (40 mins)

15h55 – 16h35: Philip Fleming, Executive Director, Aerosol Association of Australia Inc.

An introduction to Australian Standard AS2278, its background and how it relates to aerosol requirements in the EU, and US along with an overview of basic labelling and transport requirements.

#### Closing remarks (10 mins)

16h35 – 16h45: David Cowper, Product Realisation Manager, Ensign Laboratories

CLOSE: 16h45 [APPROX.]